Ordo Anura

Kikvorsachtigen

De orde kikvorsachtigen (Anura) omvat alle kikkers en padden en maakt deel uit van de klasse amfibieën (Amphibia). De wetenschappelijke naam Anura betekent letterlijk zonder (an) staart (ura), en dit is het grootste verschil met alle andere amfibieën zoals salamanders. Kikvorsachtigen hebben in het larvestadium wel een staart maar deze gaat weer verloren bij de metamorfose.

Kikvorsachtigen zijn over het algemeen landdieren, maar ze zijn voor hun voortplanting in meer of mindere mate van water afhankelijk. De eitjes van kikkers en padden worden niet zelden in grote hoeveelheden/aantallen afgezet (kikkerdril) en hebben een geleiachtig omhulsel. Veel kikkers en padden kennen een amplexus; een urenlange omstrengeling van een paartje. Het mannetje klemt zich vast en zit bovenop het vaak veel grotere vrouwtje. Als het vrouwtje eitjes afzet in het water, bevrucht het mannetje deze met zijn sperma. De bevruchting is dus uitwendig.

Bij de inheemse vroedmeesterpad neemt het mannetje de eieren nog een tijd lang mee als een snoer gewikkeld om de achterpoten. Als ze op uitkomen staan zet hij ze af in het water.

Uit de eieren van kikvorsachtigen komen larven die meer een visachtig uiterlijk hebben met uitwendige kieuwen, die al snel verdwijnen. Kop en lichaam vormen een geheel, waardoor ze er uitzien als een bolletje met een staart. Ze worden daarom ook wel dikkopjes genoemd. Al snel zijn er kleine achterpootjes te onderscheiden. Ze hebben een kleine bek met rasptandjes waarmee ze hun voedsel kunnen afschrapen. Aanvankelijk eten ze plantaardig voedsel, maar na korte tijd neemt dierlijk voedsel de overhand.
Ze gaan al snel over op longademhaling, wat ze in staat stelt in enorme dichtheden in kleine poeltjes op te groeien. De larven groeien dan eerst enkele weken of maanden door tot een bepaald formaat. Dan begint een metamorfose van enkele dagen, waarbij de staart verdwijnt, de kop en de bek groter worden en er ook voorpootjes worden gevormd.

Soorten in Nederland:

- Gewone pad, Bufo bufo
- Rugstreeppad, Epidalea calamita
- Geelbuikvuurpad, Bombina variegata
- Vroedmeesterpad, Alytes obstetricans
- Knoflookpad, Pelobates fuscus

- Boomkikker, Hyla arborea
- Heikikker, Rana arvalis
- Bruine kikker, Rana temporaria
- Poelkikker, Pelophylax lessonae
- Meerkikker, Pelophylax ridibundus
- Bastaardkikker, Pelophylax esculentus

%LABEL% (%SOURCE%)